perjantai 24. heinäkuuta 2015

Filosofia ja politiikka



Filosofinen maailmankatsomus on luonteeltaan luokkakantainen, voi sanoa puoluekantainen. Mitä filosofise maailmankatsomuksen puoluekantaisuus merkitsee? Se merkitsee ennenmuuta kuulumista jompaankumpaan filosofiseen puolueeseen ja näillä tarkoitan materialismiin tai edealismiin. Niiden välillä heijastuu taistelu ennenmuuta yhteiskuntakehityksen edistyksellisten ja vanhoillisten tendenssien välillä olevista ristiriidoista.

Materialismi on erottamattomassa yhteydessä tieteen kehitykseen ja sovittamattoman vastakohtainen uskonnolliselle maailmankäsitykslle. Idealismi on päinastoin puoleataan oppositiossa materialististen luonnontiedettä vastaan ja suoranaisesti tukee välillisesti tai välittömästi uskontoa.

Materialistinen filosofian puoluekantaisuus ilmenee siinä, että se noudattaa johdonmukaisesti materialismin periaatteita ja vastustaa leppymättömästi kaikkea siitä poikeavaa, kaikkia idealismille tehtyjä myönnytyksiä.Tämän materialistisen linjan johdonmuksinen noudattaminen on täydellisesti tieteen ja vallankumouksen yhteiskunnallisen käytännön etujen mukaista.

Yhteiskunan historiassa  luokkataistelu saa ilmauksen maailmankatsomusten välisessä kamppailussa. Erityisen tärkeäksi tämä muodostuu murriskausissa. Edistyksen ja taatumuksen voimien välinen kamppailu kärjistyy silloin jyrkästi, ei ainoastaan politiikanja talouselämän, vaan myös ideologian ja filosofian alalla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti