sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Cabirian yöt (1957)


Fellinin ilmeikäs näyttelijä Giulietta Masina, esittää Cabirian roolin loistavasti ja elokuvaan syntyy selvä jatkumo, jossa juoni kehittyy.

Federico Fellini on ohjaaja, joka hallitsee ammattinsa. Hänen aikaisemmat elokuvansa antavat osviittaa siitä, mitä häneltä voidaan odottaa. Näitä loistavia elokuvia ovat elokuvat: Vetelehtijät, Tie, Ihana elämä ja 8½, joita voidaan pitää merkkiteoksina elokuvataiteen saralla. Kuitenkin otsikko rivillä nainittu Cabirian yöt, nousee mielestäni vielä korkeammalle, kuin nämä nämä neljä yllä mainittua.

Tämä elokuva Cabirian yöt kertoo köyhyyden ja kurjuuden keskellä elävistä ihmisistä, jotka kokevat pettymyksiä kaikessa elämämänsä osalla. Elämän nurjat puolet ja epäkohdat, näyttävät osuvan juuri Cabirian osaksi, mitä hän sitten tekeekin.

Cabiria, jota näyyttelee Fellinin vaimo Giulietta Masina, on prostituoitu, joka etsiessään itseään, kokee kaiken mahdollisen hylkäämisen, ja pettyy monella tavalla elämäänsä filmin aikana. Hän saakin elokuvassa mahdollisuuksia pyrkiä parempaan elämään, mutta kaikki valuu pois hänen elämästään.

Hän pääsee sattumalta tutustumaan erääseen rikkaaseen filmintekijään, mutta tämäkin tuttavuus valuu hänen ulottuviltaan, kun filmimiehen vaimo palaa yllättäen, ja tämän mies hätäisesti häätää Cabirian pois. Ei edes se jakso Cabiriaa ajatellen toteaa, että kun kaikki ihmeet ova mahdollisia, niin jälleen olemme tilanteessa, jossa hän on jälleen
                     
Hän tapaa miehen, joka sanoo rakastavansa häntä ja hänkin rakastuu tähän. Lopputulos on että mies   hylkää hänet, ja varastaa hänen "myötäjäisensä" eli kauan keräämänsä rahat ja jättää hänet epätoivoisena, rahansa menettäeenä yksin.
eri elämänlähteistä nousevaa kosketuspintaa,
Giulietta Masina
jossa on jumalallista korkeutta ja ylistystä, ja

toisaalta kurjuuden ja loistokkuuden vertailua
Elokuva kuuluu genreen jajuuri siinä jyrkkiä
olosuhteiden muutoksia kerronnassa. Fellini
kertoo kuitenki näistä omaleimaiseen ja
koristelemattomaan tapaansa, josta häntä on
vaikea ylittää.

Fellinillä on kerronnassaan monenlaisa
ominais piirtetä, jolloin tapahtumat ja
kohtaukset näkyvät toislleen vastakkaisina.
Fellini muodostaa tästä kaikesta omaperäisen
kokonaisuuden, ja tästä kaikesta syntyy hänelle
omaperäistä positiivisessa mielessä.

1 kommentti: