perjantai 30. lokakuuta 2015

Lajien synty




 Lajien synty on Charles Darvinin (1809 - 1882) pääteos, ja se kertoo teorian luonnonvalinnan kautta toteutuvasta evoluutiosta. Se on kiistämättä kaikkein tärkein, koskaan kirjoitettu biologiaa käsittelevä kirja. Teos on todennäköisesti myös kaikkein mittavin kirja, joka on vaikuttanut ihmiskunnan itsensä kehitykseen. Teos pakottaa jokaisen tarkastelemaan uudelleen käsitystä, jonka mukaan jokin jumala olisi luonut ihmiset omaksi kuvakseen, ja sen sijaan teoksessa alistetaan ihminen luonnon evoluutionlaeille.



Kirjassa on esitetty johtopäätökset tuloksista, jotka Darwin oli tehnyt geologisista ja biologisista havannoista. Viisi vuotta kestäneellä maailmanympäripurjehduksella HMS Beaglella oli kerätty runsaasti todistusmateriaalia. Darwin tutki geologisten muodostumien, fossiilien ja elävien eliöiden monimuotoisuutta, sekä keräsi suuren määrän eliönäytteitä, joista useat olivat silloin tieteelle tuntemattomia. Matkalla pidettyjen taukojen aikana hän lähetti keräämänsä näytteet postitse Cambridgeen, kertoen samalla löydöksistään. Hänen maineennsa luonnontieteilijänä sai alkunsa, näiden lähetettyjen näytteiden ansiosta.



Darwin vietti tutkimusmatkassaan kauemmin kuin kolme vuotta seuraavissa kolmessa maassa: Galápagos -saarilla, Uudessa Seelannisssa ja Australiassa. Galápagosilla, joka oli merkittävin kohteista, hän kokosi useita näytteitä pienistä linnuista, joiden ulkonäkö vaihteli saaresta riippuen. Hän keräsi matkoillaan myös paljon fossiileja. Yhtäläisyydet Darwinin keräämien nisäkäsfossiilijen ja nykyaikaisten nisäkkäiden välillä saivat hänet uskomaan, että lajit, vaikka olivatkin sukulaisia, olivat muuttuneet, ja Darwin otaksui näiden joskus olleen sama laji.



Darwin ei ollut ensimmäinen, joka osoitti lajien muuttuvan ajan mtötä. Teorioita, että fossiilit saattaisivat olla muinaisia kadonneita lajeja, oli esitetty jo aiemmin. Darwin oli tutkinut Jean-Baptiste de Lamarcin (1744-1829) ajatuksia siitä, että lajit saattoivat kehittyä opittujen ominaisuuksien periytymisen myötä. Darwinilta vei matkoilta palattuaan, yli 20 vuotta aikaa kehittää selitys sille, kuinka lajit muuttuvat, jonka hän sitten kuvasi Lajien synnyssä. Tuona aikana muut tutkijat ehtivät melkein luoda oman versionsa luonnonvaluinnan kautta toimivasta evoluutiosta. 



Vuonna 1858 Darwin sai käsikirjoityksen Malesian saaristossa työskeneeltä luonnintieteilijö Alfred Russel Wallacelta (1823-1913), jonka kanssa hän oli aiemmin harrastanut kirjeenvaihtoa. Wallace oli itsenäisesti päätynyt esittämään samaa periaatettan jota Darwin työsti. Myöhemmin samana vuonna Lontoossa, esitettiin molempien tiedemiesten työn sisältämä yhteistutkimus, jossa Darwinin ensisijaisuutta esittävät, korostivat sitä hänen töissään.



Vuonna 1859 Darwin viimein julkaisi kirjansa Lajien synty luonnollisenvalinnan kautta eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta. Teolsen johdannossa tosin hän totesi tarvitsevansa vielä "kaksi tai kolme vuotta" teoksen loppuun saattamiseen. Hän oli odottanut kirjan aheuttavan vilkasta keskustelua, ja näin kävikin, Suomessa Darwinin teos ei aiheuttanut ilmestymisensä ajankohtana mittavaa julkista väittelyä, vaikka esimerkiksi Ruotsissa aiheesta esitelmöitiin Kuninkaallisessa tiedeakatemiassa vuonna 1860. Varsinainen debatti alkoi vuonna 1864 siitä, kuinka Suomen Tiedeaseuran vuosikokouksessa torjuttiin Darwinin kanta siitä, että se oli torjunut esitelmä, mikä sitten sai osakseen arvostelua. Varsinaiset kiistat, johon kirkonmiehetkin osallistuivat, laantuivat kuitenkin vasta 1870 -luvun puolella. Yliopisto-opetukseen darwinismi vakiintui oppiaineeksi luonnontieteissä 1870 -luvulla.


Darwinin teoria on mykyään kuuluisampi kuin koskaan. Teoksen suosio ei ole johtunut ainoastaan sen ajatusten uutuudesta, vaan myös Darwinin selkeistä ja suoraviisista selityksistä. "Jokaisesta Darwinin rivistä näkee, että tahti todella tulla ymmärretyksi"sanoi Oxford -yliopiston professori Richard Dawkins (1941-), joka on ihaillut Darwinia koko elinikänsä. Vaikka jotkut kristityt tai muslimit, eivät hyväksyneet Darwinin perusteluja, vaan pitävät sen sijaan pyhien kijoitusten luomiskästystä totuutena, niin biologit ovat tukeutuneet Darwinin teoriaan ja kehittäneetkin sitä. Nykyään suurin osa oppineista uskoo, että luonnonvalinnan periaate kuvaa lajin muuntumista, ja sitä kuinka uudet lajit saattavat syntyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti