tiistai 8. syyskuuta 2015

Hallituksen suunnitelmat



Juha Sipilän hallitus ottaa käyttöön kovat keinot Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamisessa.

Hallitus esittää loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Sairauspäivien korvaustasoa on tarkoitus alentaa niin, että ensimmäinen päivä on palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 %palkasta. Tämä om melkoinen heikennys työntekijöille.

Lisäksi hallitus esittää ylityökorvausten puolittamista ja sunnuntaikorvauksien pienentämistä 75 prosenttiin. Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua hallitus esittää alennetavaksi 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

Esitykset on tarkoitus toteuttaa nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa. Kaukana on se SKP:n ehdotus, jossa palkkatyötä tehtäisin vain 30 tuntia viikossa.

Hallitus lupaa samalla parantaa työntekijöiden muutosturvaa siten,että yli 20 henkilöä työllistävien yritysten työntekijöille tarjotaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa. Työnantajan olisi tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

Pääministeri Sipilä tuo hallituksen esittelemät toimenpiteet eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun 2015 loppuun mennessä. Hallituksen tavoitteena on, että tarvittavat lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016.

Näillä esityksillä pyritään korjaamaan rapautunutta kilpailukykyämme. Pohjimmiltaan on kyse työpaikkojen lisäämisestä ja siten suomalaisen hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisestä, jopa pelastamisesta.

Tämä on työssäkäyvien osuus Suomen nostamiseksi takaisin raiteilleen tässä vakavassa tilanteessa, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina 8.9.2015.

1 kommentti:

  1. Tämä kirjoitus on krjoitettu ennen halituksen tiedotustilaisuutta tänään.
    Siinä tiedotustilaisuudesassa hallitus paljasti täsmälleen millainen ryövärijoukko se on.

    VastaaPoista