sunnuntai 2. elokuuta 2015

Politiikka ja luokat




Jokaisessa luokkayhteiskunnassa viriää väistämätömästi poliittisia suhteita, syntyy ja toimii poliittisia järjestöjä, muotoillaan poliittisia aatteite ja teorioita.
Mitä politiikka sitten on?
Ennen kaikkea sillä tarkoitetaan tiettyjä luokkien ja kansakuntien välisiä suhteita. Näitä kuvaillaan yleensä sisä- tai ulkopolitiikasta.

On kuitenkin todettava, etteivät kuitenkaan kaikki  luokkienväliset suhteet ole politiikkaa. Esimerkiksi kun työmies palkkautuu tehtaaseen ja joutuu riiston kohteeksi, eikä kysymyksesä ole politiikka, saattaa kysymyksessä olla taloudelliset syyt. Kun taas työläiset nousevat vastustamaan kapitalistista järjestelmää, niin sillon he harjoittavat poliittista toimintaa. Mitä tarkoitetaan sanalla "poliittista"? Se tarkoittaa sitä, että työväenluokka ei voi taistella taloudellisen vapautuksen puolesta, ellei se taistele poliittisten vapauksien puolesta.

Kysymys valtiollisen vallan saavuttamisesta, säilyttämisestä ja käyttämisestä on poliittisen toiminnan perusperiaate. Mikä tahansa ongelma saa poliittisen luonteen, jos sen ratkaisu tavalla tai toisella sivuaa valtion toiminnan aluetta. Tässä huomaamme, että valtion, luokkien ja puolueiden ajamat intressit, juontuvat luokkien välisistä voimasuhteista niin omassa maassa kuin muualla.

Politiikassa heijastuvat valtiotahallitsevan luokan taloudelliset intressit, joita yhteiskunnan poliittinen järjestelmä tietoisesti puolustaa. Toisin sanoen politiikka on  luokkaetujen puolustamiseen tähtäävää toimintaa ja se käsittää ne keinot ja menettelytavat, joilla tähän päämärään pyritään.

Mkä sitten on poliittinen järjestelmä?
Tämä järjestelmä on koko se koneisto, jonka avulla ylläpidetään poliittista valtaa yhteiskunnassa. Valtio ja poliittiset puolueet, ammattiliitot ja muut yhteiskunnalliset järjestöt ovat kaikkisaman monihaaraisen, lujaksi kokonaisuudeksi kasvaneen koneiston perusosia. Valtion edut ovat tietyn luokan esim. kapitalistisessa yhteiskunnalla porvariston ja sosialistisessa yhteiskunnassa työväenluokan ja talonpoikien käsittämiä osia.Tietyn luokan taloudelliset perusintressit ilmenevät kärjistyteimmin ja tietoisimmin tuon luokan ja sen jäsenten politiikassa ja ennenkaikkea sen johtavan puolueen ja sen valtion politiikassa.

Mutta politiikka vuorostaan vaikuttaa tavattoman voimakkaasti talouselämän kehitykseen. Kun talouden jokapäiväiset, vähittäiset muutokset tavallisesti tapahtuvat kehittyvien tuotanrovoimien välittömästä vaikutuksesta, niin yhteiskunnan koko taloudellisen järjestestelmän perinpohjasista muutoksista, vaikuttaa  poliittisen vallan avulla tapahtuviin suhteisiin. Kuten tiedetään, sosiolistisessa vallankumouksessa poliittinen kumous säännöllisesti käy taloudellisen kumouksen edellä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti