maanantai 18. tammikuuta 2016

Mitä on historia?




Miksi meidän pitäisi hyväksyä, että koko maailmankaikkeus muuttuu, alkaen kaikkein pienimmistä hiukkasista, aina kaikkein kaukaisimpiin galakseihin, ja nämä prosessit määräävät kaikkien lajien kehitystä, säädellen tästä kehityksestä lakeja, jotka eivät jostain kumman syystä ole niitä, jotka syntyvät historian kehityksestä. Marxilainen menetelmä analysoi peruskannustimia, joiden taustalla inhimillisen yhteiskunMnan aikaisempien heimojen yhteiskunnat, ovat nyt nykyajassa. Tapa, jolla marxismi tutkii tätä mutkikasta tietä, kutsutaan materialistiseksi historiankäsitykseksi.


Ne, jotka kiistelevät lakien olemassaolosta, ja eivät näe lakeja vain sosiaalisen historian kannalta, pidetään poikkeuksetta epäilyttävinä moralistiselta kannaltaan. Mutta eräiden tosiasioiden kannalta, on tarpeen erottaa laaja ymmärrys, siirtymisessä yhdestä sosiaalinallisessa järjestelmästä toiseen, ja selvittää perusoikeuksien voimat, jotka määrittävät tätä siirtymää.



Ennen Marxin ja Engelsin historiakäsitystä, nähtiin useimmat ihmiset tapahtumasarjana, joista filosofit käyttävät termiä "virheitä". Tälle ei ole yleistä selitystä, sillä historia käyttää termiä sisäinen laillisuus. Perustelemalla tosiasiaa, etä pohjimmiltaan kaikki inhimillinen kehitys riippuu kehittyvistä tuotantovoimista, niin Marx ja Engels ensimmäistä kertaa sijoitti tutkimuksen, historian tieteellisiin perusteisiin.



Tämä tieteellinen menetelmä antaa meille mahdollisuuden ymmärtää historiaa, ei vain sarjana odottamattomia tapahtumia, vaan pikemminkin osana ymmärrettävää prosessia. Nähdään vain joukko voimia ja vastavoimia, jotka sisältävät politiikan, talouden ja koko kirjon sosiaalista kehitystä. Niissä paljastuu monimutkainen dialektinen suhde, näiden ilmiöiden tuloksena, ja sitä kutsutaan historialliseksi materialismiksi. Ihmiskunta muuttuu jatkuvasti, inhimillisen työn kautta, ja näin muuttuu itse ihminenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti